Новини

„Видински фонд „Читалища” подкрепя развитието на децата и младежите от областта

Осигуряване на подкрепа за развитие на децата и младежите от региона – това е едно от основните направления, по които Сдружение „Видински фонд „Читалища” работи от създаването си. През годините организацията реализира редица проекти, насочени към децата и младежите.

„Създаване на равни възможности за развитие на децата и младежите от селата Капитановци и Градец” е един от пилотните проекти на Сдружение „Видински фонд „Читалища”. През 2021 и 2022 година Сдружението успява да реализира други два проекта, изцяло насочени към децата и младежите. Първият е „От руното до плъстения килим – възраждане на един древен занаят”. По него са били създадени детски работилници, в които децата са се запознали с този занаят. През годините Сдружение „Видински фонд „Читалища” взима участие и в редица благотворителни каузи. Благодарение на съвместната инициатива с „Фабрика за идеи”, над 400 деца и младежи от област Видин са получили безплатни електронни устройства, необходими за образованието им. През изминалата година от Сдружението съдействат за реализирането на 15 проекта, финансирани от Национален фонд „Култура”.

По проект „Развитие на любителското творчество в село Дружба” е създадена детска творческа работилница „Сръчни ръчички”, както и детски танцов състав за фолклорни танци „Молалия”. През изминалите две години от Сдружението работят активно и по европейската образователна програма „Еразъм +”, подчертава Ралица Славчева.