Новини

Музикална, танцова и вокална школа към АНПТ „Дунав”

Школите към Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав”  продължават да приемат деца и възрастни, които желаят да развиват своя талант в областта на музиката и танците. Ограничение във възрастта няма, достатъчно е само желанието, поясняват от ръководството на културния институт. Утре вечер ансамбъл „Дунав” кани всички на Коледен концерт.

Ако обичаме да пеем, танцуваме или да свирим на някой от традиционните български инструменти, школите към Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав” са нашето място. Към професионалната формация има действащи три школи  – музикална, танцова и вокална школа. Ръководители на танцовата школа към Ансамбъла са балет майсторът Дениза Тихомирова и хореографът Димитър Карчев. В танцовата школа ръководителите наблягат на Северняшките танци, но не пропускат и всички останали области на етнографския фолклор.

Според вокалния педагог Лора Асенова, българските песни и танци имат и възпитателна роля, която е изключително важна при подрастващите. Упоритият труд и репетиции вече дават своите резултати. Възпитаници на вокалния Лора Асенова са носители на редица призови места и отличия в престижни национални конкурси. Деница Милифонова също е част от вокалната школа. Тя се занимава с музика от десет години, като любими за нея са шопските и родопските песни.

При нас са добре дошли както хора, които за първи път ще се хванат на хорото, така и всички останали, за които българските песни и танци са се превърнали в любимо занимание – казват още от ансамбъл „Дунав”. От ръководството на Общинския културен институт канят всички видинчани на Коледен концерт на местния професионален ансамбъл утре вечер, от 18:30 часа, в Драматичен театър „Владимир Трендафилов”.