Новини

В Белоградчик отбелязаха 80 години от геройския подвиг на капитан Димитър Списаревски

Днес се навършват 80 години от геройския подвиг на българския летец Димитър Списаревски. Той е български офицер и пилот изтребител и футболист на Левски в периода 1933 – 1935 година. В Белоградчик също отдадоха почит геройството на Списаревски.

Димитър Списаревски е роден на 19 юли 1916 година в Добрич. За кратко живее в Лом, след което и в Белоградчик, където се намира родната къща на майка му Елисавета Списаревска. В града под скалите е издигнат паметник в чест на капитан Списаревски. Признателни граждани днес отбелязаха 80-годишнината от геройския подвиг на българския летец. „Две неща не бива да забравяме, когато почитаме спасителното дело на Димитър Списаревски – неговата безгранична смелост и признанието му дори от врага”, каза още Боян Минков.

„Ние сме българи и трябва да браним всичко българско. Името на България трябва да стои най-високо и да свети като слънце в сърцата ни” – думите, изречени приживе от капитан Списаревски, бяха припомнени от уредника в Историческия музей в Белоградчик Даниел Дончев. По време на паметното честване бяха прочетени и стихотворения, посветени на големия българин. Десетки признателни граждани и институции поднесоха венци и цветя пред паметника на капитана и отдадоха почит към геройския му подвиг.