Новини

Богоявление във Видин

Поглед към големия християнски празник Кръщение Господне или Богоявление, който отбелязахме в събота. По традиция Йордановден се почита особено тържествено във Видин.

Богоявление започна с Божествена света литургия в катедралния храм „Свети великомъченик Димитър Солунски”.  Празничното богослужение бе водено от Негово Високопреосвещенство – Видинския митрополит Даниил. На него присъстваха заместник-кметът на община Видин по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова, секретарят на общината Емилиян Енчев, областният управител Иво Атанасов и неговият заместник Ани Арутюнян. Храмът бе пълен с хора, които си вземаха и светена вода, с която да отнесат Божието благословение в домовете си. След светата литургия литийно шествие се отправи към брега на река Дунав, където всяка година се хвърля Богоявленския кръст, за да бъде спасен отново и така да пребъде християнската вяра.  

Стотици видинчани се стекоха на градския плаж при крепостта „Баба Вида”, където по традиция се извършва ритуалът. Там за безопасността на празника се грижеха екипи на Областната дирекция на МВР, Гранична полиция, Центъра за спешна медицинска помощ и Българския червен кръст. Присъстващите бяха благословени от Видинския митрополит Даниил, който отслужи Велик водосвет за освещаване на дунавските води. Богоявленският кръст бе спасен от 18-годишният Кристиян Дочев, ученик в 12-ти клас на Профилираната природоматематическа гимназия „Екзарх Антим I“. Той получи златно кръстче от Видинска света митрополия и парична награда в размер на 200 лева от община Видин.

В края на тържеството хората бяха поръсени със светена вода и благословени за здраве и успехи през цялата година. В община Видин Йордановден празнуват 310 мъже и 190 жени, които носят това име и неговите производни. Най-възрастният жител е роден през 1929 година в село Слана бара, а най-младият е от Видин и е само на няколко месеца.