Новини

За развитието на Видинска област в сферата на туризма

Редица са изпълняваните и бъдещи проектни и инвестиционни намерения в сферата на туризма в общините Видин, Димово и Кула. Те бяха обсъдени по време на проведеното заседание на Областния консултативен съвет по туризъм.

За първи път в държавния бюджет за 2024 година има заложени средства за строително-монтажни работи на стойност близо 40 милиона лева за пет проекта на община Видин. Един от тях е „Изграждане на зелена и велосипедна достъпна среда в Крайдунавския парк и прилежащите му територии”. За реставрация и консервация, укрепителни и ремонтни работи на средновековната крепост „Баба Вида” са предвидени  300 000 лева. Средствата се отпускат от Министерството на културата. От реставрация и консервация се нуждае и крепостта „Кастра Мартис” в Кула. За целта общинската администрация  ще търси възможности за финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия – отбеляза инж. Илинка Найденова – директор на Дирекция „Специализирана администрация” в община Кула.

В Димово се работи по изготвяне на съвместен проект с общините Лом и Оряхово за експониране на артефакти от античния град Рациария. Без съмнение заложените цели ще спомогнат за подобряване на облика на общините и ще допринесат за развитието на туризма и привличането на повече посетители във Видинска област, са категорични представителите на местната власт и експертите в тази сфера.