Новини

Идеен проект за модернизация на пътя Монтана – София с изграждане на тунел под Петрохан

До пети март ще се приемат оферти за избор на проектант за разширен идеен проект за модернизация на пътя Монтана – София с изграждане на тунел под Петрохан. Toва съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Съществуващият към момента проект е недалновиден и неработещ от екологична гледна точка, защото предвижда двулентов път, който няма да промени качествено транспортната свързаност, посочват от Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Предвижда се да бъде изградена 84 – километрова пътна отсечка с по-голям габарит – четирилентов, и проектна скорост 120 километра в час. Трасето ще започва от обхода на Монтана и ще се свърже със Софийския околовръстен път.

От ресорното ведомство съобщават още, че оценката на подадените оферти ще отнеме около два месеца като водещ критерий е най-ниската цена. Очакванията са още тази година да започне реално проектиране на скоростната отсечка. Не се посочва обаче краен срок за започване на строителството, защото се очакват сериозни екологични процедури. Евентуален старт на строителството е реалистичен в период до три години. По отношение на инвестициите за подобряване на пътната мрежа в областта от Министерството съобщават, че Агенция „Пътна инфраструктура” е разработила съвместен проект с общините Оряхово, Димово, Лом и неправителствена организация, с който ще се кандидатства по Програма „Развитие на регионите” за основен ремонт на 52 километра от републиканския път, който свързва Видин, Лом и Никопол, на стойност почти 100 милиона лева.