Новини

В ход са засилени проверки на товарни автомобили и автобуси

Засилени проверки на товарни автомобили и автобуси се извършват както на територията на Видинска област, така и на цялата страна. Основното, за което се следи, е употреба на алкохол от водачите, спазване на времето за почивки, претоварване на превозните средства.

От 19 до 25 февруари на територията на цялата страна е в ход специализирана полицейска операция с фокус – контрол на товарните автомобили и автобусите. Тя се реализира по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция ROADPOL, като аналогични действия се провеждат на територията на всички страни – членки. Основното, за което се следи, е спазване на скоростните режими, недопускане на управление след употреба на алкохол или наркотични вещества, спазване на времето за почивки от водачите, недопускане на претоварване на превозните средства и изрядност на документите.

В календара на ROADPOL проверките за движението на този тип превозни средства се извършват три пъти годишно. Причината за това е, че при случаи на пътнотранспортни произшествия с участието на товарни автомобили и автобуси, последиците и броят на загиналите и ранените са значително по-големи в сравнение с останалите тежки пътни инциденти. Данните в национален мащаб показват, че поради нарушения, извършени от водачи на товарни автомобили,  през миналата година са настъпили близо 670 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 60 и са ранени 830 участници в движението по пътищата. За същия период водачи на автобуси са причинили малко над 170 тежки катастрофи, при които са загинали шестима и са ранени 240 участници в движението по пътищата.