Новини

За или против модерните аудиокниги?

Особено популярни в нашето съвремие са така наречените аудиокниги. Все по-често модерните информационно комуникационни технологии изместват традиционното четене с книга в ръка. Но какви са ползите и негативите от това явление и особено ще се касае до децата?

Електронни издания и аудиокниги съществуват отдавна, но те са станали особено актуални и търсени по време на Ковид пандемията, когато социалните контакти са били силно ограничени. Днес всички издателства предлагат многобройни възможности за своите читатели.  Аудиокнигите са удобен и неангажиращ заместител на традиционните издания, когато нямаме време или сме заети с друга дейност. Те, обаче, не са добър вариант за подрастващите, категорична е Десислава Иванова.

Всеки от нас има избор, особено днес, в ерата на информационното общество. Когато обаче се отнася до истинско общуване с книгата, пълноценно възприемане на литературата и задълбочено запознаване с дадена творба, нищо не може да замести традиционното четене и времето, посветено на това.