Новини

Василка Иванова от село Вълчек празнува своя 100-годишен юбилей

В следващия репортаж ще ви отведем в село Вълчек, община Макреш, където нашият екип бе гост на тържеството по повод 100-годишния юбилей на Василка Иванова.

На 22 февруари през далечната 1924 година в село Вълчек се ражда Василка Иванова. За своите 100 години баба Василка е видяла всичко в живота, минала е и през добро, и лошо, но нейната вяра в Бог и високия й дух остават непоклатими. Представители на община Макреш, кметството в село Вълчек, семейство, приятели, близки и роднини се събраха на общо тържество, с което да отбележат един век от рождението на баба Василка.

Целия си живот баба Василка прекарва в родното си село Вълчек. Трудолюбива от малка, жената работи на различни места и въпреки годините си, тя често помага в работата по двора. Живее здравословно, предпочита постните храни и е силно вярваща православна християнка, която винаги се уповава на Бога. Лоша думи не е казвала и лошо не е мислила никому, разказват нейните близки. А на 94 години е водила и хорото на селския мегдан по повод празника Трифон Зарезан. Заслужено баба Василка получи първата звезда на славата от името на община Макреш. За своя празник столетницата получи много пожелания, подаръци и внимание. Кметството в село Вълчек й връчи медал за заслужена старост.

През живота си Василка Иванова е посрещала трудностите с достойнство, понесла е всички удари, но е издържала, разказват още близки до бабата хора. Съпругът й Доно Вълчев доживял до 96-годишна възраст, като с гордост семейството разказва, че той е бил първият човек с висше образование от село Вълчек, завършил Софийския университет, специалност „История и философия”, дългогодишен учител и директор на училището в Макреш. Столетницата благодари на всички, уважили нейния празник. Василка Иванова вярва, че ще доживее възрастта на собствената си баба, която си отива от този свят на 105-годишна възраст.