Новини

146 години от Освобождението на Белоградчик

Белоградчик отбеляза 146 години от своето Освобождение. По този повод бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите войни и бяха представени презентации, посветени на историческите събития, довели до освобождението на града. По случай годишнината, на 25 февруари входът за Белоградчишката крепост бе безплатен за всички посетители.

Денят започна с тържествено на венци и цветя пред паметника на „Загиналите войни от войните” на централния площад „Възраждане”. Венци и цветя бяха поднесени от община Белоградчик, местния парламент в скалния град, Историческият музей, клуб „Млади възрожденци” към Средно училище „Христо Ботев” и Пенсионерски клуб „Мадона”. След церемонията по поднасяне на венци и цветя участниците в събитието се отправиха към художествената галерия на Белоградчик. Там бяха представени две презентации, свързани с Руско – Турската освободителна война и българските опълченци от град Белоградчик. В първата презентация, подготвена от Даниел Дончев – уредник в музея, присъстващите имаха възможност да си припомнят събитията от 1877-1878 година.

Втората презентация, представена от Екатерина Каменова бе посветена на живота и делото на Тодор Илиев, който е бил Ботев четник и участник в боевете на Шипка и Шейново. Бе отбелязано, че за свободата на България тръгват да воюват около 7500 опълченци. Сред тях са и смелите мъже от Белоградчишко – Първул Станков от село Стакевци, инициатор на въстанието от 1850 година, Тодор Илиев от село Върбово, който участва и в Ботевата чета, Живко Трифонов от Белоградчик, един от защитниците на града и Живко Петров – Мънич, роден в село Боровица, който за проявен героизъм по време на Шипченската епопея е награден с орден за храброст четвърта степен, а по-късно става и кмет на Белоградчик файл 28. В своето слово кметът на община Белоградчик Боян Минков накратко припомни за историческите събития, довели до освобождението на града.

На това място Сюлейман ефенди предава ключовете на крепостта на полковниците Кантили и Ангелеску, както и на сръбския майор Караджич, който оглавява казашка чета. Пред присъстващите Боян Минков отбеляза, че е взето решение в града да стартира изграждането не само на паметник на освободителите, но и на паметници на Васил Левски и Христо Ботев. Повече за инициативата ще ви разкажем в следващите ни новинарски емисии.