Новини

Любен Иванов: Общините трябва да управляват културните паметници с помощта на държавата

Информирахме ви за решението на Министерския съвет, с което Римска крепост „Кастра Мартис“ бе предоставена за управление на община Кула за период от 10 години. В интервю за Телевизия Видин народният представител Любен Иванов коментира ползите за общините от стопанисването на паметниците на културата.

Безвъзмездното предоставянето за управление на община Кула на недвижимата археологическа културна ценност – публична държавна собственост ще подпомогне за популяризирането, социализирането и развитието на самия обект. Любен Иванов разясни и какви са ползите от подобно прехвърляне на правата за управление на културно-историческите забележителности от държавата на общините. След решението на правителството, вчера видинският депутат е имал и среща с кмета на община Кула Владимир Владимиров.

Според Любен Иванов България е инкасирала доста голямо закъснение по отношение на използване на възможностите за поддържане на паметниците на културата и историческото наследство. Римска крепост „Кастра Мартис“, с категория „национално значение“, представлява сграда, разположена в поземлен имот, с площ 2159 квадратни метра. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния исторически музей във Видин.