Новини

Видинският депутат Любен Иванов – за възможностите за разработване на минералните извори в региона

В краткосрочен план в национален мащаб се предвиждат значителни средства за развитието и използването на геотермална енергия. Това е шанс за община Видин чрез проекти да се опита да разработи минералните извори на нейна територия, заяви народният представител Любен Иванов.

Усилията за разработването на минералните извори на територията на община Видин продължават през последните години. Обществената минерална баня във видинския квартал „Калето” е била закрита през 1986-та година. Тогава е затворен и минералният извор при село Сланотрън, чийто води са по-агресивни, но с уникални свойства. Минералната вода край село Градец би могла да се използва за лечение, както и да бъде бутилирана като питейна.

През последните няколко години община Видин е извършила значителна предварителна работа с помощта на консултанти. Дейностите са включвали: обособяване на терените за сондаж, проучвателни процедури, получаване на лицензи от министерствата на здравеопазването и на околната среда и водите и други. Реализиран е и проект за изготвяне на документация и оформяне на заявления за издаване на разрешително за водовземане на минералната вода от находища публична общинска собственост във Видин, Сланотрън и Градец.