Новини

Археологът Ваня Ставрева – за проучванията в Антична Бонония, Рациария и Магурата

Археологическите разкопки във Видинска област са в разцвета си. Това каза в предаването „Пресечна точка” по Телевизия Видин археологът в историческия музей Ваня Ставрева. Тя припомни, че от 2013-та година са възобновени разкопките в римския град Рациария, а пет години по-късно – и тези в Антична Бонония.

Археологическите разкопки в античния град Бонония бяха възобновени през 2018 година. Бонония е един от най-големите римски градове по долния Дунавски лимес, бивш древноримски военен лагер, обявен за паметник на културата от национално значение. Ваня Ставрева прогнозира, че Видин също ще има паметник, включен в списъка на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура.

Архитектурните останки в Бонония са впечатляващи, казва още археологът от Регионалния исторически музей. Ставрева допълва, че се проучва двухилядолетната история на нашия град, започвайки от някогашния еврейския квартал на територията на днешния „Калето”, през османския период, Средновековието и Античността. През 2023 година Ваня Ставрева и директорът на Исторически музей в Белоградчик Ивайло Крумов започнаха археологически проучвания в пещерата Магура. Идеята е намерените находки да бъдат визуализирани и пред посетителите.  

През септември Видин ще бъде домакин на международна конференция, организирана от Националния археологически институт с музей към БАН, Регионален исторически музей и община Видин.