Новини

Урнова колона е доставена и монтирана в новия гробищен парк във Видин

Урнова колона, заявена от община Видин чрез капиталова инвестиция, е доставена и монтирана в новия гробищен парк „Алимана”. Въвеждането на новата услуга, касаеща предоставяне на урнова ниша, обаче изисква изменение и допълнение на действащата наредба. В тази връзка документът бе подложен на обществено обсъждане.

Проектът за изменение и допълнение на Наредбата за организация и управление на гробищните паркове на град Видин и общината бе подложен на обществено обсъждане. На събитието присъстваха заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова, Пролетка Велкова – управител на Общинско предприятие „Обреден дом”, експерти от общинската администрация, представители на публични институции. Причината, която налага измененията и допълненията на Наредбата, е продиктувана е необходимостта за разширяване на предлаганите услуги на предприятието, касаеща гробните места и тяхното ползване. Към момента урнополагане на двата гробищни парка в град Видин се осъществява в урнов, обикновен или семеен гроб. Съгласно Законът за нормативните актове, проектът за изменение и допълнение на наредбата е публикуван на 29 януари тази година на интернет страницата на община Видин. Към днешна дата не са постъпили предложения, мнения и становища на граждани – отбеляза Пролетка Велкова, управител на общинско предприятие „Обреден дом”.

За прилагането на предлаганите промени в наредбата не са необходими допълнителни финансови средства от бюджета на община Видин – подчерта Велкова. Предложението по проект за изменение и допълнение на Наредбата за организация и управление на гробищните паркове в град Видин и общината предстои да бъде внесено за разглеждане от постоянните комисии и за гласуване на следващото заседание на Общински съвет – Видин.