Новини

За предизвикателствата да бъдеш жена-полицай

Всяка професия крие своите рискове, а полицейската е една от най-опасните не само за здравето, но и за живота. Какво обаче означава да бъдеш полицай и нещо повече – жена полицай? За Телевизия Видин, в Международния ден на жената, разказват полицейски инспектор Петя Борисова и младши полицейски инспектор Весела Маринова от видинското районно управление.

Полицейската професия е високо отговорна и обществено значима. Изисква характер, дисциплина, здрави нерви и силна психика. Макар исторически тази професия да е упражнявана предимно от мъже, в последните години все повече жени се насочват към нея. Предизвикателството да поемат  по пътя на тази нелека професия избират и полицейски инспектор Петя Борисова и младши полицейски инспектор Весела Маринова от видинското районно управление. Полицейската професия е изключително динамична. Работният ден почти винаги започва по един и същи начин, но никога не знаеш как ще завърши – споделят двете служителки в системата на МВР.

Ако в ежедневието си повечето жени са суетни, носят рокли и обувки с високи токчета, слагат грим, то за полицейски инспектор Борисова и младши полицейски инспектор Маринова униформата е задължителна. Казват, че се чувстват комфортно в нея, дава им удобство, свобода на движенията и не на последно място – носят я с чест и гордост. В системата казват, че да си полицай е трудно. Още по-трудно обаче е да си жена – полицай.

Въпреки трудностите и предизвикателствата, с които всеки ден се сблъскват, работата им дава и онези безценни мигове на удовлетворение. След напрегнат делник и полицейски инспектор Борисова, и младши полицейски инспектор Маринова имат своите безотказни методи за освобождаване от стреса.

И двете жени са майки на момичета. Не крият, че искат всички деца да живеят в безопасна среда. За това и занапред  ще продължават съвсем съвестно и отговорно да изпълняват своите служебни задължения. И ще се радват ако повече жени поемат по техните стъпки и изберат професията на полицай.