Новини

Читалището в Белоградчик гостува на видинска сцена със спектакъла „Великденско вино”

Народно читалище „Развитие – 1893 година” в Белоградчик представя спектакъла „Великденско вино” на сцената на Видинския драматичен театър. Пиесата ще се играе пред видинската публика в четвъртък, 14 март от 18 часа.

На сцената на видинския драматичен театър ще бъде  представена пиесата „Великденско вино” на Константин Илиев. Моноспектакълът се поставя с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура, а режисьор е бившият актьор във видинския театър Димитър Атанасов. Главната роля на Поп Кръстьо изпълнява председателят на местното читалище в Белоградчик Валери Цветков. В ролята на Гечо пък се превъплащава Даниел Дончев от Историческия музей. Пиесата всъщност е един монолог, защото клисарят Гечо е ням. Неговата роля е трудна за изпълнение, защото се играе без глас и без текст, само с мимики и езика на тялото.

„Великденско вино” е един от най-играните български спектакли. Авторът Константин Илиев е вплел доста исторически факти в драматургията. Това е една изповед на поп Кръстьо за предателството, за упреците към себе си и терзанията, съпоставяйки се на фона на недостижимото величие на дякона Левски. В моноспектакъла Валери Цветков успява да пресъздаде по изключително успешен начин образа на своя герои.  

Не пропускайте в четвъртък, 14 март от 18 часа да се насладите на спектакъла „Великденско вино” на сцената на видинският драматичен театър „Владимир Трандафилов”.