Новини

Село Градец отбеляза 173 години от Въстанието в Северозападна България

Видинското село Градец отбеляза 173 години от Въстанието в Северозападна България, наричано от местните хора Пашапеткова размирица. В битката живота си губят над 300 души, паметта на които бе тържествено почетена от жители и гости на селото.

През 1850 година избухва едно от големите въстания в Северозапада, което обхваща Ломско, Белоградчишко, Кулско и Видинско. Въстанието се ръководи от Петко войвода, откъдето идва и името на историческата за село Градец битка – Пашапеткова размирица. 173-годишнина от кървавите събития започна със заупокойна молитва, отслужена от отец Григорий. Организатори на тържественото честване са кметството в село Градец и местното читалище „Просвета”.

Гибелта на въстаниците и тяхната саможертва бе почетена с едноминутно мълчание. „Нека подвигът на загиналите да ни изпълва с гордост и винаги да помним, че тези смели хора са дали живота си, за да живеем ние в по-добър свят”, апелира кметът Илия Томов.

По традиция честването се провежда в местността „Драката”, където са се водели сраженията. 316 четници биват избити или обесени край брястовете в „Драката”, а една от легендите разказва, че дърветата били изсъхнали, тъй като били напоени с кръвта на загиналите. Една българка също остава отпечатък върху историческата памет на село Градец. Това е баба Йона Първянкина, която като дете помагала на родителите си в грижите за ранените в сражението. По-късно тя била наградена от Цар Борис III с грамота и орден „За храброст”. Има данни, че в дома на баба Йона Първянкина на път от Сърбия за Румъния е нощувал Любен Каравелов, а по непотвърдена информация дома й за кратко е бил убежище и на Апостола на свободата – Васил Левски. Йона Първянкина има пет дъщери и двама сина, като един от зетовете й се качва на първото и последното пътуване на кораба „Титаник”, след което никой не чува за него. На възпоменателната церемония присъстваха и потомци на смелата българка.

По традиция церемонията завърши с празнична заря и с апел към младите – „Пазете българщината”!