Новини

Ден на отворените врати „Заедно с бизнеса” в ПГТ „Михалаки Георгиев”

„Михалаки Георгиев” във Видин организира Ден на отворените врати за всички бъдещи осмокласници. Учебното заведение предлага четири професии, между които ученици могат да избират – готвач, ресторантьор – производство и обслужване в заведения за хранене и развлечения, ресторантьор – кетъринг и рекламна графика.

През настоящата година професионалната гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев” навършва 65 години от създаването си. От октомври поредица от събития бележат годишнината на учебното заведение. Последното мероприятие ще бъде на 10 май, когато всички преподавали и служители във времето назад ще се съберат на обща среща. Освен диплома за завършено средно образование, професионалните гимназии дават и свидетелство за професионална квалификация.

Бъдещите осмокласници научиха повече за работата в професионалната кухня и организацията в салон на ресторант. Демонстрацията бе направена от представители на голяма хранителна верига в столицата. В учебната кухня на професионалната гимназия по туризъм отново влезе Емил Георгиев, но този път не като ученик, а като успешен бизнесмен и собственик на един от престижните ресторанти в града. Пред седмокласниците шеф Георгиев представи рецепта за патешко бонфиле с пюре от сладък картоф и грах и сос от горски плодове.

В Деня на отворените врати в учебното заведение бе ситуиран и салон за красота, а учениците имаха възможността да се запознаят отблизо с някои от тънкостите на фризьорството, показани нагледно от фризьора Лариса Иванова.

Огнян Тодоров е 11 клас, специалност „Ресторантьор – кетъринг”. Той представя успешно нашия град на националното състезание по барманство, което се е провело в Златни пясъци. Към момента Огнян е на стаж в един от престижните ресторанти във Видин, а „туризмът е сектор с перспектива”, споделя момчето. Ученици, родители и гости имаха възможността да се запознаят по-подробно с предлаганите профили и професии, материално – техническата база в учебното заведение и постиженията на учениците.