Новини

561 десетокласници от Видинско днес трябваше да се явят на НВО по български език и литература

Малко над 560 десетокласници от Видинска област днес трябваше да се явят на Национално външно оценяване по български език и литература. Те бяха разпределени в общо 16 учебни заведения на територията на региона.

По данни на Министерството на образованието и науката над 54 000 десетокласници трябваше да се явят на днешното национално външно оценяване по български език и литература. Изпитът се състоя в 1017 училища на територията на страната, като бяха ангажирани близо 14 000 квестори.

Заради проведените вчера избори, началото на националното външно оценяване за десетокласниците бе по-късно от обичайното. Вместо в 8 часа, изпитът започна в 11. Тази година тестът съдържа 21 задачи – с две по-малко от предходната учебна година.  Началникът на Регионалното управление на образованието във Видин увери, че е създадена необходимата организация за нормалното протичане на изпита.

На 12 юни от 8 часа пък ще се проведе националното външно оценяване по математика в десети клас. Тестът съдържа общо 17 задачи, 15 от които са с избираем отговор. За решаването на останалите две задачи с разширен свободен отговор, ученикът представя в писмен вид необходимите обосновки. Резултатите от двата изпита за десетокласниците трябва да бъдат обявени до 28 юни.