Новини

Финална среща по проект eSAT на НЧ „Светъл ден” във Видин

В медийният център на община Видин се проведе финална среща по проект eSAT (европейска младежка стратегия, представена чрез иновативни технологии). Той се изпълнява от Народно читалище „Светъл ден 2009” по Европейската образователна програма „Еразъм плюс“. В него участват представители от България, Румъния, Унгария и Словакия.

Знаят ли младите хора от община Видин, че съществува Европейска Младежка Стратегия за периода 2019-та / 2027-ма година? Какви възможности дава тя? Как да се възползват нашите младежи от тези възможности? Отговор на тези и много други свързани с темата въпроси дава проект eSAT, реализиран от народно читалище „Светъл ден 2009” във Видин с подкрепата на европейската образователна програма Еразъм плюс.

По време на заключителното събитие във Видин представители на партньорските организации от България, Румъния, Унгария и Словакия представиха резултатите от свършената работа. Външен оценител на проекта направи презентация по темата, а онлайн участие в срещата взеха представители на Европейската комисия. Участниците бяха приветствани от заместник кмета на община Видин по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова.

В рамки на проекта 8 доброволеца на читалището, които са ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“, преминаха обучение за създаване на виртуални истории. Заедно със свои връстници от Унгария, Румъния и Словакия, разделени на 4 смесени отбора и работейки по отделни теми, свързани с Европейската младежка стратегия, те създадоха своите примери за нейното практично използване. Историите им са обединени в специална книжка комикс, която е издадена на 5 езика. Създадено е и безплатно мобилно приложение, чрез което да се достигне до по-голям брой младежи – потенциални ползватели. Видинското читалище „Светъл ден“ е организирало и провело сериозна информационна кампания сред местната младежка общност, в която авторите на комикса са представили своите идеи и самата Европейска младежка стратегия, а всички присъстващи, освен полезната информация, са получили за подарък и самата книжка. Проведено е и мащабно проучване за информираността на видинските младежи, както и за желанието им да се възползват от възможностите, които ни дава членството в Европейския съюз.