Новини

Частици от мощите на Свети Лука Кримски пристигат във Видин

Частици от мощите на свети Лука Кримски – Войно-Ясенецки ще бъдат донесени за поклонение от вярващите във Видинска епархия.

Те ще пристигнат утре и ще бъдат посрещнати в 17 часа в катедралния храм „Свети Димитър Солунски”. Мощите на Свети Лука Кримски са донесени у нас от Арголидския митрополит Нектарий. Във Видинска епархия те ще останат до 11 септември. Програмата за посещението и богослуженията в различните населени места в епархията ще бъде оповестена допълнително. 

Свети Лука, архиепископ Кримски и Симферополски, е един от най-големите светци на Православната църква, просияли през 20 век. Роден е през 1877, а завършва земния си път през 1961 година. След гимназията и рисувалното училище следва медицина в Киевския университет. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет. Приема монашеско пострижение и името на свети Лука – апостол, евангелист, лекар и художник. В най-тежките за Руската Православна Църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения, е архиепископ на Красноярск, на Тамбов и Мичурин и на Кримска и Симферополска епархии. Автор е на книги на медицинска и духовна тематика, особено интересен е неговият труд „Дух, душа и тяло“. Канонизиран е в края на 20 век. Наричат го светителя–хирург и хирурга в расо, който лекува и след смъртта си, тъй като има свидетелски разкази за чудодейни изцеления на гроба му.

Повече по темата може да видите тази вечер от 20:35 по ТВВ. За пропусналите – може да гледате повторението на нашия youtube канал и facebook страница.

https://www.facebook.com/tvv.vidin