Новини

Видин отбеляза деня посветен на пътната безопасност

185 пътнотранспортни произшествия са регистрирани на територията на Видинска област от началото на годината. 36 от тях са тежки, с осем жертви и над 40 ранени – сочи статистиката на сектор „Пътна полиция” към Областната дирекция на МВР във Видин. В деня, посветен на безопасността на движението по пътищата 29 юни, отново бе отправен призив към шофьорите за разумно и отговорно поведение на пътя.

За пета поредна година отбелязахме деня, посветен на пътната безопасност. През 2019 година с решение на Министерски съвет датата 29 юни е определена за Ден на безопасността на движението по пътищата. По този повод екип на видинския сектор „Пътна полиция” и доброволци от местната структура на Българския червен кръст проведоха съвместна превантивна акция в областния град. Доброволците раздаваха информационни материали и отправяха послания към шофьорите – за разумно и отговорно поведение на пътя. Пътните полицаи за пореден път апелираха към водачите на моторни превозни средства да спазват ограниченията на скоростните режими, да избягват рисковото изпреварване, да проявяват търпение и толерантност към останалите участници в движението.

Важно е да се отбележи, че през летния туристически сезон значително се увеличава интензивността на движението по пътищата. Изискванията за повишено внимание и стриктно спазване на правилата за движение трябва да са водещи за водачите, които тръгват на път. В тази връзка пътните полицаи припомнят да се използват обезопасителните колани и детски обезопасителни столчета като превантивна мярка за опазване на живота при пътно произшествие. Особено важно е шофьорите да не отвличат вниманието си с дейности, неприсъщи по време на управлението на автомобил и да следят пътната обстановка. При интензивно движение вниманието трябва да е насочено и към движещите се насреща автомобили, да не се предприемат рискови изпреварвания и да се предпазват останалите участници в движението по пътя.