Новини

Българската православна църква чества пренасянето на мощите на Свети Александър Невски 

На 30-ти август Българската православна църква отбелязва пренасянето на мощите на Свети Александър Невски и почита паметта на Цариградския патриарх Александър.

Имен ден празнуват всички, които носят името Александър и неговите производни. В превод от гръцки то означава „защитник на мъжете”, а в християнството се възприема като войн, защитник на вярата.

Княз Александър Невски е смятан за една от най-важните фигури на средновековна Русия, а мнозина изследователи разглеждат управлението му като начална точка на формирането на руския етнос. Той има и значителен принос за утвърждаване на Православието и е останал в историята както с военните си победи, така и с дипломацията и мъдрото си управление.

На днешната дата Православната църква почита и паметта на Цариградския патриарх Свети Александър. Той е живял по времето на император Константин Велики и е участвал в Първия вселенски събор в Никея през 325-тата година. Светецът е бил прочут философ и е помогнал на мнозина да възприемат Христовата вяра.

Повече по темата може да видите тази вечер от 20:35 по ТВВ. За пропусналите – може да гледате повторението на нашия youtube канал и facebook страница.

https://www.facebook.com/tvv.vidin