Новини

Близо килограм и половина златни и сребърни накити задържаха на Дунав мост 2

Окръжна прокуратура–Видин разследва опит за незаконно превозване на бижутерийни изделия в големи размери през границата на страната. Общата стойност на задържаните накити е близо 85 хиляди лева.

На 17 септември гражданин на Турция пристигнал на граничния пункт Дунав мост при Видин за излизане от България с управлявания от него товарен автомобил.

При митническа проверка водачът e заявил, че превозва текстил от Турция за Холандия и няма стоки, подлежащи на деклариране. При последвалата щателна митническа проверка под капака на резервоара инспекторите открили шест пакета с бижутерийни изделия от злато и сребро с общо тегло над 1400 грама.

В хода на разпита мъжът е дал обяснение, че е скрил златото, „защото се страхувал от обир”. Намерената контрабандна стока е иззета по надлежения ред. Задържаните накити са на обща стойност близо 85 хиляди лева, а водачът е задържан за 72 часа.

С постановление на наблюдаващия прокурор той е привлечен в качеството на обвиняем за опит да пренесе през границата на страната стоки и предмети в големи размери за търговски или производствени цели без знанието и разрешението на митниците. Предстои да бъде внесено искане в съда да му бъде наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”.

От столичната апелативна прокуратура уточняват, че турският гражданин вече е осъждан. Той има влязла в сила присъда на Районния съд в Свиленград от месец юли тази година, с наложено наказание 1 година „лишаване от свобода” с 3-годишен изпитателен срок.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.