Новини

Напусна ни актьорът Божидар Даков

Внезапно ни напусна актьорът Божидар Даков. Това съобщиха неговите колеги от видинския драматичен театър „Владимир Трандафилов”. На нашата  театрална сцена и на видинската публика Божидар Даков или Божко, както всички го наричат, отдаде цели 40 години, с повече от 140 роли.

Божидар Даков е роден на 29-ти декември 1956 г. в София. Средното си образование завършва в Техникума по енергетика „Вилхелм Пик”, специалност „Топлоенергетика”. През 1979 г. е назначен за стажант актьор в Силистренския драматичен театър. На 16 септември 1981 г. е назначен във видинския драматичен театър „Владимир Трандафилов”, в който преминава целият му творчески път.

На сцената на Видинския театър има над 140 роли. Първото му творческо превъплъщение е в образа на болярина Приязд в пиесата „Борислав” на Иван Вазов. Тогава в трупата са и Георги Георгиев-Гец и Любомир Киселички. Божидар Даков има и повече от 20 роли в киното и телевизията.

В памет на актьора тази вечер веднага след емисията новини ще излъчим кратък филм за живота и творческия път на Божидар Даков, посветен на 40-тата му годишнина на театрална сцена.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.