Новини

На 29 септември отбелязваме Световният ден на сърцето

Този ден е най-голямата международна инициатива за превенция на сърдечното здраве. Ежегодно по света се организират различни събития, чиято цел е да се повиши информираността на хората за сърдечно-съдовите заболявания, както и за превенцията от тях.

Най-малко 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания и инсулт могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рисковите фактори – сред които тютюнопушене, вредна употреба на алкохол, повече от допустимия прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане.

Според данни, изнесени миналата година, над 60% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Техните две фатални проявления са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт. Годишно по света сърдечно-съдовите заболявания отнемат живота на над 18 милиона души.

За съжаление, страната ни все още е в челните места по сърдечно-съдови заболявания и смъртност. Според здравните специалисти това е признак, че голяма част от хората продължават да водят нездравословен начин на живот. Близо 44% от населението у нас са пушачи. Различни изследвания пък нареждат българина на опашката в Европа по физическа активност.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.