Новини

Старият видински пазар „оживя“ в Детска градина „Русалка”

Оригиналната възстановка бе представена от деца, родители и учители. Гостите на празненството можеха да се запознаят с традициите, обичаите и бита на българите от близкото минало.

Инициативата бе с благотворителна цел и бе посветена на духовния празник на Видин – Димитровден, както и на народните традиции, свързани с него. В двора на детската градина бе подреден един истински есенен пазар, украсен с много цветя, на който се предлагаха домашно приготвени продукти. Събитието бе открито от директорката на Детска градина „Русалка” – Красимира Виденова.

Децата от различни групи, облечени в народни носии и в дрехи, типични за градските жители от една отминала епоха, играха, пяха, танцуваха и в стихчета и диалози разказаха какъв е бил някогашният видински пазар, какви са били обичаите, традициите и ценностите на хората, живели преди нас.

Част от носиите, с които се представиха малчуганите, са закупени със средства в рамките на проект „Заедно за по-добър живот“, който Община Видин изпълни по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.