Новини

Днес е Архангеловден

Това е един от големите християнски празници, известен като Събор на свети Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили. Счита се, че светецът е пратеник на Бога, който прекъсва земния път на човека и прибира душата му.

Архангел Михаил е известен като „пазител на душите и борец против злото”. В иконите се изобразява с огнен меч и копие, с което пробожда дявола. В православната именна традиция няма друг божи хранител с толкова много длъжности: „вожд на небесните сили”, „борец против духовете на тъмнината”, „защитник на християните от дявола”, „предводител на христовите армии срещу езичниците” и „пазител на нашите души”.

Една от най-важните мисии на Архангел Михаил като пратеник на Бога е, при прекъсване на земния път на човек да прибере душата му. Според канона на Българската православна църква, почит се отдава както на Божията майка и на светиите, така и на безплътните сили.

Народната традиция повелява трапезата в чест на Архангел Михаил да е празнична – раздава се курбан и се пекат така наречените рангеловски хлябове, които са два вида: боговица и рангелово блюдо. Сред ястията на софрата присъстват и овнешко или шилешко месо, варено жито, фасул и червено вино. Според вярванията, колкото по-праведен е бил човек през времето на земния си път, толкова по-чиста отива душата му при Архангел Михаил.

Архангеловден бе отбелязан с празнична света литургия в храмовете във Видинска област.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.