Новини

Жителите на Градец почетоха паметта на загиналите при катастрофи край селото

На 11 ноември православната църква почита паметта на Свети Великомъченик Мина. Легендата за женски манастир край селото и поверието на Ванга.

През 2013 година край видинското село Градец бе осветен параклис на името на Свети Мина. Храм-паметникът е построен в памет на всички, загубили живота си на този участък от пътя преди селото. Оттогава всяка година на това място се събират десетки жители на близките села, за да почетат паметта на злаполучно загиналите при катастрофи млади хора.

Легенди разказват, че в района преди село Градец повече от век е имало женски манастир, който носел името на Свети Мина. Незнайно защо обаче свещеното място е било разрушено. Старите хора пък казват, че оттам е трябвало да мине път, който свързва селата с град Видин. Според поверието и думи на пророчицата Ванга, светата обител не е трябвало да се разрушава, защото ще се дават много жертви, и то млади хора. За съжаление думите на пророчицата се сбъдват.

Новият параклис Свети Мина е изграден изцяло от дарения, с надеждата черната статистика да спре. И откакто е построен – вече девет години – в този участък не е имало жертви при пътно транспортни произшествия.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.