Новини

1 декември – Световен ден за борба със СПИН

1 декември е посветен на повишаване осведомеността за пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ. Тазгодишната кампания преминава под мотото „Равнопоставеност”. Експерти от Регионалната здравна инспекция изнесоха лекция пред доброволци от Българския младежки червен кръст във Видин.

По своята същност СПИН е заболяване на имунната система, причинено от човешкия имунодефицитен вирус ХИВ. Данните в световен мащаб показват, че той продължава да бъде основен глобален проблем за общественото здраве, като досега той е отнел живота на повече от 40 милиона души.

Няколко са основните механизми на пренасяне на инфекцията. По полов – хетеро или сексуален път, кръвен – чрез преливане на кръв или кръвни продукти, инжектиране с едни и същи заразени игли и спринцовки , медицински или стоматологични манипулации , в тази точка се включват и татуировките.

По време на презентацията Наталия Милкова – психолог в РЗИ се спря на симптомите и на основните етапи през които преминава заболяването. Няма лечение за ХИВ инфекцията. Въпреки това, с нарастващия достъп до ефективна профилактика, диагностика, лечение и грижи, инфекцията се превръща в управляемо хронично здравословно състояние, което позволява на хората, живеещи с ХИВ, до водят нормален живот.

Статистиката показва, че през 2021 година над 1 500 000 души по света са се заразили с ХИВ, а над 38 милиона живеят с този вирус.

Как не се предава вирусът СПИН и как, и къде може да получите специализирана медицинска помощ при поставена диагноза може да видите в следващия репортаж.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.