Новини

Традиционен фолклорен събор „Бъдник”

В навечерието на Рождество Христово във Видин се проведе 14-то издание на фолклорния събор „Бъдник”.

Традиционният фолклорен събор „Бъдник”, организиран от община Видин и Сдружение „Видински фонд Читалища” събра за 14-та поредна година на площад „Бдинци” десетки участници и много граждани. И това издание на събора ни върна назад във времето, за да ни припомни как са празнували нашите баби и дядовци.  

Традиционната трапеза за Бъдни вечер включва нечетен брой ястия, като непременно гозбите трябва да са постни. Когато настъпи полунощ, а с нея – и Коледа, идват коледарите със своите традиционни песни и наричания за здраве и благополучие.

В ролята на коледари влязоха момчетата от групата за пресъздаване на автентични български обичаи при читалище Цвят. По стар български обичай те наричаха за здраве и берекет на стопаните, за плодородна и пълна с изобилие Нова година.

По време на фолклорния събор Бъдник се проведе и конкурс за най-тематично свързан с Бъдни вечер обреден хляб, който бе оценяван от компетентно жури. Присъстващите имаха възможност да опитат и греяно вино по стара рецепта. Те можеха да проверят и какво им вещае 2023 година според традиционния поверия, и сами да си изплетат коледни краваи.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.