Новини

АЕЦ „Козлодуй” и водеща френска компания подписаха споразумение за доставка на ядрено гориво

Споразумение за доставка на свежо ядрено гориво подписаха изпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй” Георги Кирков и старши вицепрезидентът на водеща френска компания Лионел Геф.

„С тази стъпка завършва процесът по диверсификация на доставките за българската ядрена централа”, заяви министърът на енергетиката Росен Христов. Истинската диверсификация означава замяна на един доставчик с минимум два други алтернативни доставчика, работещи в конкурентна среда. В тази връзка, освен от Руската федерация, свежо ядрено гориво за реактори тип ВВЕР-1000 след подписаното споразумение вече ще се доставя и от компании от Швеция и Франция. По този начин ще се гарантира безпроблемната работа на 5 и 6 блок на ядрената електроцентрала в следващите 10 години.

С новата френска компания ще бъде сключен договор за до 12 презарядки за периода 2025-та / 2034-та година включително. Усилията за намаляване на зависимостта от един доставчик на ядрени материали и услуги за АЕЦ „Козлодуй” са изцяло в съответствие с политиката на Агенцията по доставки на ЕВРАТОМ за диверсификация. Припомняме, че в изпълнение на тези изисквания, Народното събрание възложи на Министерския съвет да осигури условия за лицензиране на неруско ядрено гориво.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.