Новини

Какви промени влизат в сила от 2023-та година?

Освен увеличаване на минималната работна заплата се повишава и линията на бедност.

От 1-ви януари минималната работна заплата вече е 780 лева, а минималната часова работна заплата е 4 лева и 72 стотинки при 8-часов работен ден и 5-дневна работна седмица. С вдигането на базовото възнаграждение се увеличават и всички социални плащания, които са свързани с нивото на минималната заплата.

С настъпването на 2023-та се повишавата линията на бедност – от 413 на 504 лева. Това е най-големият ръст за последните десет години. вдигането на линията на бедност ще доведе от своя страна до повишаване на социалните помощи по Закона за социално подпомагане и финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания, което ще окаже благоприятно въздействие върху уязвимите и най-ниско доходните групи от населението.

От 1-ви януари отпускът по майчинство след шестия месец може да бъде използван от бабите и дядовците, освен от майката и бащата. Условието е те да работят на трудов договор. Целта е повишаване на икономическата активност при младите семейства.

В същото време отпада помощта от 25 стотинки за горивата. В последния си работен ден за 2022-ра година депутатите отказаха да удължат действието на мярката. Тя бе въведена преди половин година и бе финансираната със средства от държавния бюджет. Нулевата ставка за хляба и брашното се удължи до края на 2023 година. ДДС-то за книгите, периодичните издания, бебешките храни и пелени и през тази година запазва размера си от 9 процента. Толкова е и ставката за туристическите, ресторантьорските и кетъринг услуги, както и за фитнесите.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.