Новини

Ето програмата за Йордановден във Видин

Започна подготовката за честването на един от големите християнски празници Йордановден или Богоявление.

Честването на големия християнски празник Богоявление, който отбелязваме на 6-ти януари, ще започне в 9 и 30 часа с Божествена света литургия в катедралния храм „Свети великомъченик Димитър Солунски“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил.

От 11 часа литийно шествие ще тръгне от църквата през Крайдунавския парк до крепостта „Баба Вида“. Там от 11 и 30 часа ще бъде извършен Велик водосвет, освещаване водите на Дунав и спускане на Светия кръст в реката. Желаещите да участват в ритуала по изваждане на светинята от дунавските води, могат да се запишат в храмовете „Свети великомъченик Димитър Солунски“ и „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“. За целта е необходимо да представят кръщелно свидетелство.

На 6 януари имен ден ще празнуват 319 жители на Община Видин с името Йордан, като най-възрастният е роден през 1929-та година в село Слана бара, а най-младият – през 2021-ва година в град Видин. Името Йорданка носят 190 жителки на Общината, като най-възрастната е родена през 1936-та година, а най-малката – през 2020-та година.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.