Новини

Промени в условията за пенсиониране от 1 януари 2023 г

Нови условия, на които трябва да отговарят хората за да се пенсионират, са сила от 1-ви януари тази година.

От 1-ви януари 2023-та година минималната възраст за пенсиониране се вдига с по 2 месеца за жените и с по 1 месец за мъжете. Така вече трябва да имате навършени 62 години за жените и 64 години и 6 месеца за мъжете. Възрастта за пенсия ще продължи да расте до 2037-ма година, когато ще се изравни за мъжете и жените – навършени 65 години.

От началото на тази година жените трябва да имат зачетен стаж 36 години и 4 месеца, а мъжете – 39 години и 4 месеца. И стажът, както възрастта, ще продължи да расте до 2037-ма година, когато ще стане 37 години за жените и 40 години за мъжете. Важно е да се отбележи, че новите условия са за хората, които все още не са изпълнили условията за пенсиониране. Тези, които в предходна година са изпълнили изискванията за стаж и възраст, но не са се пенсионирали, ще могат да го направят през следващите години, независимо от това дали има промени в условията

Описаните до тук условия важат за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст за лица, работещи при условията на трета категория труд, които са най-масовите случаи на пенсиониране по Кодекса за социално осигуряване. Промени, обаче има и по отношение на полагащите първа и втора категория труд, поясняват още от Националния осигурителен институт.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.