Новини

Православната църква почита християнския празник Водици

За вярващите това е ден на строг пост преди утрешния голям църковен празник Богоявление – Йордановден. Във всички храмове във Видинско днес бе отслужена Света Василиева литургия и Велик водосвет.

Велик Водосвет се извършва само два пъти в годината: на самия празник Богоявление и днес в навечерието му – на Водици. Тази църковна практика е запазена от 5-и век. Преди това в храмовете се отслужва Света Василиева литургия. През целия ден десетки миряни се стекоха в катедралния храм „Свети Великомъченик Димитър Солунски”, за да се помолят и да почерпят светена вода за здраве и благословение на дома и семейството си.

Великият Водосвет е сред най-тържествените последования в богослужебната църковна традиция. В него се възпоменава Христовото Кръщение в река Йордан и освещаването на водата чрез потапянето в нея на Въплътения Бог. При Великия водосвет свещеникът пуска кръст в осветена вода, като по този начин я кръщава. На следващия ден кръстът се хвърля в река или езеро, за да се осветят водите. Свещениците обикалят и къщите, за да поръсят вярващите със светената вода с натопена в нея китка босилек. Вярва се, че с този акт се пропъждат злото и болестите от дома, защото светената вода притежава особена сила. Според народните вярвания  в нощта срещу Йордановден небето се отваря, но само праведните могат да видят това и пожелаят ли си нещо, то ще се сбъдне.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.