Новини

Празникът Богоявление във Видин

По традиция Йордановден се почита особено тържествено във Видин.

Богоявление започна с Божествена света литургия в катедралния храм „Свети великомъченик Димитър Солунски”  Празничното богослужение бе водено от Негово Високопреосвещенство – Видинския митрополит Даниил. Храмът бе пълен с хора, които си вземаха и светена вода, с която да отнесат Божието благословение в домовете си. След светата литургия литийно шествие се отправи към брега на река Дунав, където всяка година се хвърля Богоявленския кръст, за да бъде спасен отново и така да пребъде християнската вяра.  

Стотици видинчани се стекоха на градския плаж при крепостта „Баба Вида”, където по традиция се извършва ритуалът. Там за безопасността на празника се грижеха екипи на Областната дирекция на МВР, Гранична полиция, Центърът за спешна медицинска помощ и Българският червен кръст. Присъстващите бяха благословени от Видинския митрополит Даниил, който отслужи Велик водосвет за освещаване на дунавските води.

Времето днес бе слънчево, топло и благоприятно за 3-мата смелчаци, които се бяха приготвили да извадят кръста и се хвърлиха във водите на река Дунав. Богоявленският кръст бе спасен от 35-годишния Теодор Рачев от град Видин, който за първи път хваща кръста. Победителят бе поздравен и получи награда от Видинската света митрополия и от Община Видин. Теодор Рачев е семеен, с едно дете, и работи като шофьор в куриерска фирма. В края на тържеството хората бяха поръсени със светена вода и благословени за здраве и успехи през цялата година.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.