Новини

Работодателите подават информация в НАП за изплатени необлагаеми доходи на физически лица

До края на февруари работодателите трябва да подадат информация в Националната агенция за приходите и за изплатените необлагаеми доходи на физически лица. За това информират от пресцентъра на данъчната институция.

В срок до 28 февруари работодателите, които са изплатили определени необлагаеми доходи на физически лица по трудови правоотношения през 2022-та година, трябва да ги обявят пред Националната агенция за приходите, заедно с информацията за платените през годината облагаеми доходи. На близо 500 000 работодатели в страната вече са изпратени имейли, с които институцията ги информира за промените в справките за изплатените през 2022-ра година доходи на физически лица.

Сред необлагаемите доходи, които трябва да бъдат посочени в справката са: предоставените на служителите ваучери за храна, които са освободени от облагане с данък, изплатените обезщетения за първите три дни от болничния, еднократните помощи, в размер до 2400 лева за раждане или осиновяване на дете, сключване на граждански брак и други. Както досега в справката се посочва информация за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски, а също и резултатите от годишното преизчисляване на доходите от трудови правоотношения от основния работодател.

От приходната агенция напомнят, че в срок до 28-ми февруари предприятията и самоосигуряващите се лица трябва да представят и справката за изплатените доходи през 2022 година като последните промени, свързани с информацията която се посочва в нея, ще се прилагат за доходи, изплатени през 2023-та и нямат отношение към попълването на справката за миналата година.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.