Новини

Отпускат се средства за модернизацията на пътя Видин-Ботевград

С над 150 милиона лева ще бъдат обезпечени строителните работи, свързани с изграждането на пътната инфраструктура, като тук се включва и модернизацията на пътя Видин-Ботевград.

Правителството  разреши с над 776 милиона лева да бъдат финансирани дейности по сключени договори за поддържане и изграждане на пътната инфраструктура. Предоставянето на допълнителен лимит се налага поради това, че до приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година, Агенция Пътна инфраструктура разполага с крайно недостатъчни средства за изпълнение на основните си дейности по осигуряване на безопасност на движението по републиканската пътна мрежа.

От осигурените средства близо 156 милиона лева ще бъдат за поддържане на пътищата при зимни условия в сезон 2022/2023 година по възложени задания за периода октомври -февруари, включително и на дейности, обезпечаващи пътната безопасност. С 438 милиона лева ще бъдат погасени част от задълженията към строителни фирми за извършени дейности по поддържане на републиканските пътища.

Над 8 милиона лева пък ще бъдат осигурени за дейности по рехабилитацията на основния ремонт на пътища. За експлоатационното поддържане и надграждане на електронна система за събиране на пътни такси за ползване на републиканската пътна мрежа са предвидени около 22 милиона лева. С малко над 150 милиона лева пък ще бъдат обезпечени строителните работи, свързани с изграждането на пътната инфраструктура, като тук попада и модернизацията на пътя Видин-Ботевград.

В същото време стана ясно, че с решение на Министерски съвет  се отчуждават имоти и части от имоти – частна собственост в землището на област Монтана. Имотите, които подлежат на отчуждаване, са определени съгласно одобрения подробен устройствен план – парцеларен план за трасето. Средствата за обезщетяване на собствениците са за сметка на Агенция Пътна инфраструктура.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.