Новини

Актуални въпроси в сектора на туризма във Видин

Участието на общините от Видинска област в международната туристическа борса „ВАКАНЦИЯ & СПА 2023”, изпълнявани и бъдещи проектни и инвестиционни намерения в сферата на туризма, както и планираните паралелки по туризъм за учебната 2023/2024 година.

След тригодишно прекъсване поради пандемията от Ковид-19, Областния консултативен съвет по туризъм проведе свое заседание. При откриване на срещата, областният управител Огнян Асенов отбеляза, че област Видин има множество туристически обекти и използването на техния потенциал ще доведе до икономическо развитие на региона. Една от дискутираните теми на заседанието бе участието на общините в 39-то издание на международната туристическа борса „ВАКАНЦИЯ & СПА 2023”, което ще се проведе в София в периода 15-17 февруари. Стана ясно, че областта ще бъде представена с щанд на община Видин, където ще бъдат презентирани основните туристически обекти на града.

На заседанието бяха обсъдени и бъдещи проекти, свързани с туризма в отделните общини от Видинска област.  В процес на реализация е проект на община Белоградчик за пещера Магура, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия 2021-2027 година. Към настоящия момент е подменено осветлението и компрометираните от влага парапети, като предстои избор на фирма изпълнител за изработване на мултимедийни продукти за виртуална обиколка на пещерата. В община Видин и в процес на приключване проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин” в туристически обект Културен център „Жул Паскин. Този туристически обект, в съчетание със средновековната крепост Баба Вида се очаква да бъде притегателен център за посетителите на града. Членовете на съвета обсъдиха и въпросите, свързани с осигуряване на местни екскурзоводи за туристите и пасажерите на круизните кораби, липсата на координирана реклама на туристическите обекти, необходимостта от засилена медийна и рекламна кампания, острата нужда от разработване на нови туристически продукти.

Представителите на професионалните гимназии, които осигуряват с кадри туризма във Видинска област споделиха, че за новата учебна година са предвидени паралелки, с актуални специалности, често търсени на пазара на труда. Отчетен бе проблем с осигуряване на стажуване на учениците, поради незаинтересованост на местния бизнес. В заключение областният управител Огнян Асенов изрази надежда за успешна реализация на проектите и предвидените инициативи и отчете необходимостта от зачестяване на заседанията на Съвета, с оглед обсъждане и решаване на наболели проблеми в сектора.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.