Новини

Честване на 150 години от гибелта на Васил Левски във Видин

Общинските комитети „Васил Левски“ във Видин, Брегово и Белоградчик ще отбележат 150 години от гибелта на Апостола на българската свобода с редица прояви. Първата от тях ще бъде документален филм и поетичен рецитал в драматичния театър.

Първото от поредицата събития във връзка с годишнината ще бъде на 15-ти февруари, от 18 часа, в залата на Драматичния театър „Владимир Трандафилов“. То ще представлява прожекция на документален филм за Апостола на свободата и поетичен рецитал по стихове на Иван Вазов. Организатори за Община Видин, Общински комитет „Васил Левски“ и Профилираната природо-математическата гимназия „Екзарх Антим I“.

Интересна и уникална по рода инициатива реализира Общинският комитет „Васил Левски“ в град Брегово. Те са започнали поставянето на паметни плочи на Апостола на българската свобода да бъдат поставени във всяко едно от населените места на територията на общината. В национален мащаб цялата 2023-та година е посветена на кръглата годишнина от обесването на Васил Левски. Във Видин по традиция честването ще се проведе пред бюст-паметника на Апостола на свободата пред едноименната детска градина.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.