Новини

300 лева еднократна помощ за всички ученици от I-IV и VIII клас без значение от доходите

Еднократна помощ в размер на 300 лева ще получават родителите на всички деца в начален етап на обучение и осмокласниците, без значение от доходите им. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца.

На последното си заседание служебното правителство одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца. С тях се регламентира редът за предоставяне на еднократни помощи от 300 лева за деца, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас, независимо от това дали учат в държавно, общинско или частно училище. Важно е да се отбележи, че помощта ще се отпуска без доходен критерий.

Промените основно са свързани с привеждане на разпоредбите на правилника в съответствие с направените изменения и допълнения в Закона за семейните помощи за деца, с които бяха въведени еднократни помощи за ученици във втори, трети и четвърти клас. Очаква се такава подкрепа да получат общо 156 000 деца. За изплащането им за 2023 година ще са необходими 23 милиона и 400 хиляди лева.

С промените в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца се прецезират и разпоредбите, които регламентират подкрепата за децата със или без право на наследствена пенсия от починал родители и подкрепата на самотните осиновители. Също така се намалява административната тежест за семействата при подаване на заявления декларации за отпускане на семейни помощи. Прецезира се и обхватът на обмена на информация между Агенцията за социално подпомагане и Министерството на образованието и науката по отношение на децата и учениците в системата на предучилищното и училищното образование, съобразно основните принципи за обработването на личните данни.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.