Новини

До 28 февруари работодателите подават справки за изплатени през 2022 г. доходи на физически лица

До 28 февруари предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изпратили през 2022-ра година доходи на физически лица, включително и от трудови правоотношения, са длъжни да представят по електронен път в приходната агенция справки за платените суми.

От тази година има промяна в данните, които трябва да се посочат в справката, напомнят от приходната агенция. Заедно с изплатените през 2022 година облагаеми доходи по трудови правоотношения и удържаните данък и задължителни осигуровки, работодателите трябва да обявят и определени необлагаеми доходи, предоставени от тях. Сред тези доходи са: дадените на служителите ваучери за храна, които са освободени от облагане с данък върху социалните разходи по реда на закона, изплатените обезщетения за първите три дни от болничния, еднократните помощи в размер до 2400 лева за раждане или осиновяване на дете, сключване на граждански брак. В справката се обявяват изплатените през годината доходи, удържаните данък и задължителни осигурителни вноски на физически лица от извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, авторски и лицензионни възнаграждения, доходи от други източници, доходи подлежащи на облагане с окончателен данък и други. Важно е да се отбележи, че промените които са в сила от 1 януари тази година, свързани с информацията за доходите от извънтрудови правоотношения, ще се прилагат за доходи, изплатени през 2023-та и няма да се отразяват в справката за 2022-ра напомнят от приходната агенция.

Данните показват, че към днешна дата във видинския офис почти една трета от предприятията и самоосигуряващите се лица от областта са подали вече необходимата информация за изплатените през изминалата година доходи на физически лица. За да улесни подаването на справките, данъчното ведомство предоставя на сайта си клиентско приложение. Работодателите могат да видят декларираните от тях данни чрез две електронни услуги, достъпни с персонален идентификационен код и квалифициран електронен подпис. Получените в НАП данни от предприятията ще могат да бъдат въведени в предварително попълнените данъчни декларации, които ще са достъпни в Портала за електронни услуги в началото  на март. 

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.