Новини

Общинският план за младежта за 2023 година бе подложен на обществено обсъждане

„За общинското ръководство младите хора са във фокуса на общинската политика. Нашата приоритетна задача е тяхното приобщаване към активен начин на живот, възможности за развитие на творчески, културни и спортни заложби, младежко доброволчество” – отбеляза по време на обсъждането заместник-кмета на община Видин Борислава Борисова.

В организираното обществено обсъждане се включиха експерти от общинската администрация, представители на публични институции,  младежки организации, ученически съвети. В началото заместник-кметът Борислава Борисова припомни, че на 13 януари на официалната интернет страница на община Видин е публикуван доклад с мотиви на проекта на общинския план за младежта за 2023 година. Срокът за предложенията и становищата по проекта е бил в рамките на 30 дни.

Сред основните цели са насърчаване на неформалното обучение и заетостта, подкрепата за млади хора, които не работят и не се обучават, свързаност, толерантност и европейска принадлежност, насърчаване на здравословен и природощадящ начин на живот, насърчаване на културата и творчеството сред младежите. В така предлагания проект на общинския план са включени дейности, свързани с професионалното обучение, кариерното ориентиране, активиране на млади хора, развитие на творческите и спортни възможности, доброволчеството и социалното включване.

Борисова посочи, че изключително важно условие за ефективното изпълнение на плана е координацията и взаимодействието между отделните институции като Министерство на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието във Видин, Дирекция Бюро по труда, училищата и младежките организации.

: Финансирането на дейностите по настоящия План ще се осъществява в рамките на определените бюджети на отговорните първостепенни разпоредители с бюджет за съответната година. Средства могат да бъдат осигурени и чрез проектно финансиране от действащи европейски фондове и програми.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.