Новини

5% от решенията на общинските съвети в област Видин са върнати за ново разглеждане за 2022

Близо 70 решения на общинските съвети в област Видин са върнати за преразглеждане през 2022 година. През миналата година няма отменени незаконосъобразни актове на кметове на общини.

Осъществяването на контрол по законосъобразността на актовете и действията на органите от местното самоуправление и местната администрация е едно от основните правомощия на областния управител. В обхвата на административния контрол се съдържа извършване на проверка дали са спазени общите и специфични изисквания за законосъобразност, а не за целесъобразност на актовете на местните органи на самоуправление – категоричен е областния управител Огнян Асенов.

Така например през 2022-ра година върху 254 решения на общински съвет – Видин е упражнен контрол за законосъобразност. Общо 14 от решенията са върнати за преразглеждане, като всичките те са оспорени пред Административния съд. Местният парламент в Белоградчик пък е разгледал 192 решения. 13 от тях са определени като незаконосъобразни, като всичките те са преразгледани от общинските съветници в скалния град. В Ружинци  местните парламентаристи са взели 113 решения, като само четири от тях са върнати и съответно преразгледани. А обобщените данни показват, че малко над 5 процента или 68 от решенията на 11-те общински съвета в региона са върнати за ново разглеждане през миналата година.

Наред с упражнения контрол върху решенията на общинските съвети, през 2022 година са извършени проверки на всички Центрове за административно обслужване в общинските администрации. Проверено е спазването на изискването за осигуряване на непрекъсваем режим на работа с потребители, в рамките на работния ден и задължителните общи стандарти за качество, разписани в Наредбата за административно обслужване. В резултат на направените проверки са дадени общо 32 предписания, които са изпълнени своевременно от общинските администрации.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.