Новини

150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

В навечерието на 150-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, Община Видин, Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I” и Видинският комитет „Васил Левски“ почетоха паметта на националния ни герой.

На събитието в Общинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“ присъстваха областният управител Огнян Асенов, секретарят на Община Видин Емилиян Енчев, Видински митрополит Даниил, председателят на Общинския комитет „Васил Левски“ във Видин Георги Иванчев, изпълняващият длъжността директор на Математическата гимназия Ивайло Милушев, учители, ученици и граждани. След официалната част бе представен театралният спектакъл „Заветът на Апостола на свободата“, в който участваха ученици от Математическата гимназия. Той е реализиран с подкрепата на театрална формация „Мелпомена София“.

Прожектиран бе и документалният филм „Васил Левски – вулкан от човечност“, който е дело на ученици от клуб „Млади възрожденци“ към математическата гимназия с ръководител Светлина Вълчева. Творбата е спечелила второ място на Националната ученическа конференция в Котел, в конкуренция с 26 филма и 36 мултимедийни проекта от цялата страна. По време на честването бе представен и спектакъл „На теб, Българийо свещена“ по стихове на патриарха на българската литература Иван Вазов, в изпълнение на актьори от Театъра на българска армия.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.