Новини

От Белоградчик алармират за екологичен проблем

За проблем от екологично естество сигнализира председателят на местния парламент Боян Минков. Безпокойството му е породено след разрешение за добив на полезни изкопаеми

На 27-ми януари Министерството на енергетиката открива производство по предоставяне на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства. Метални полезни изкопаеми, в площ разположена на територията на общините Чупрене и Белоградчик, област Видин, община Чипровци и област Монтана. За това намерение председателят на местният парламент в Белоградчик Боян Минков разбира от социалните мрежи.

Определената за изкопни дейности, с цел проучването на наличие на метални полезни изкопаеми площ, попада изцяло в Натура 2000, зона „Западна стара планина и Предбалкан”. Освен това тя е в близост до няколко защитени местности от национално значение – категоричен е Боян Минков. Посочените екологични параметри са само част от притесненията на местната общност за съхраняването на природата в региона. Жителите на Белоградчик са силно обезпокоени и от негативното въздействие на подобна дейност, включваща евентуалното ежедневно използване на тежка изкопна техника, експлоатирането на и без това нарушената инфраструктура около селата Стакевци, Чупрене и Горни Лом.

Основният отрасъл в община Белоградчик е туризмът и предвиденото търсене и проучване на подземни богатства е в пълен разрез с политиката й за привличане на все повече посетители – подчертава Минков. Вярвам, че декларацията на възражение ще бъде взета под внимание и нуждите на този беден, но съхранен регион ще бъдат уважени – заявява председателят на Общинския съвет в Белоградчик.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.