Новини

Близо 10 процента от населението страда от алкохолизъм

Близо 10 процента от населението в световен мащаб страда от алкохолизъм, а след тютюнопушенето злоупотребата с алкохол е втората по честота причина за преждевременна смърт. Основна рискова група са младежите между 15 и 29 години.

Февруари се отбелязва като месец на трезвеността. Темата е от изключителна важност, защото злоупотребата с алкохол е широко разпространена както в световен мащаб, така и в България. Вредите от прекомерната употреба на алкохол могат да бъдат групирани в две направления – физиологично и психологично. Към първата група се отнасят заболяванията на стомаха, черния дроб, хранопровода, гастритът, язвата и цирозата на черния дроб.

В психологически аспект алкохола засяга централната и периферна нервна система и сетивата. Аналитичната и контролна функция на мозъка се разстройва дори и при малки количества алкохол. За алкохолнозависимите е характерна параноята, обикновено проявяваща се в ревност към партньора, а също и охладняване към близки, деца, родители – споделя Наталия Милкова. По последни данни около 500 000 българи са зависими от алкохола.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.