Новини

Във Видин почетоха паметта на унгарския национален герой Лайош Кошут

Представители на община Видин и на посолството на Унгария у нас почетоха паметта на унгарския революционер Лайош Кошут. Поводът за това е отбелязването на 175-годишнината от Унгарската революция и борба за свобода.

По повод унгарския национален празник бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на унгарския национален герой Лайош Кошут. Заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова и секретарят на общинската администрация  Емилиян Енчев, заедно с представителите на Унгарското посолство у нас – Ерик Черновиц, заместник-ръководител на мисията и Сандра Мишкеди, директор на Унгарския културен институт, се поклониха пред паметта и делото на Лайош Кошут. Цветя пред паметната плоча поднесоха и директорът на Регионалния исторически музей Христина Кирилова, както и Десислава Иванова – директор на видинската библиотека „Михалаки Георгиев”.

Паметният знак на унгарския национален герой се намира в двора пред къщата на Александрия Николова, чийто прадядо е дал убежище на революционера за няколко месеца през 1849-та година. Лайош Кошут е сред най-ярките личности от онова време и настоява за въвеждане на конституция, създаване на независимо държавно управление и установяване на граждански свободи. Той става министър в първото унгарско правителство, а за кратко през 1849-та година е и президент.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.