Новини

Видин е домакин на състезанията „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“

Професионалната гимназия „Професор доктор Асен Златаров“ във Видин е домакин на регионалния кръг на националните състезания „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“. В него участват представители на училища от 27 града и 14 области в цяла Северна България.

В регионалния кръг на състезанието, което е залегнало в календара на Министерството на образованието и науката, участват 25 готвачи и 20 сервитьори. Те са представители на училища от градовете Априлци, Банкя, Берковица, Бяла Слатина, Велико Търново, Враца, Видин, Габрово, Горна Оряховица, Долни Цибър, Кнежа, Костинброд, Криводол, Кубрат, Лом, Мездра, Монтана, Пирдоп, Плевен, Правец, Свищов, Силистра, София, Троян, Червен бряг.

В петък, в учебните кухня и ресторант на видинската професионална гимназия започна същинската надпревара. Според регламента на състезанието, младите готвачи имаха 2 часа на разположение за да приготвят предястие от пащърнак и основно ястие от свинско месо – бон филе. То можеше да бъде съчетано с друг вид месо от производител от региона в радиус от 50 километра, а рецептата и гарнитурата бяха по избор. От всяко ястие се приготвяха по 3 еднакви порции – една за журито, една за дегустаторите и една – за изложбата.

Младите сервитьори имаха и други задачи. Те трябваше да подредят масите си и да посрещнат гостите, като ги настанят. След като им предложат менюто, те трябваше да презентират ордьовъра, придружен от бяло вино, както и основното ястие, съчетано с подходящо червено вино. След това от клиентите бе оценяване обслужването, умението за боравене с приборите и отсервирането.

Аналогичен регионален кръг на двете състезания, но за регион Юг, е бил проведен миналата седмица в град Пловдив. И от двата региона – Север и Юг, ще бъдат излъчени по 9 училищни отбора – финалисти, които ще се класират за националния кръг на състезанията „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“, който ще се проведе в края на месец април в курортния комплекс „Албена“ на българското Черноморие.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.